sâmbătă, 2 martie 2013

2 martie - Zi de comemorare


Astăzi se împlinesc 21 de ani de la începutul războiului de peste Nistru. De ziua memoriei, voluntarii care au luptat alături de armata Republicii Moldova îşi deapănă amintirile.
 În timp ce unii din apropiaţii lor erau plătiţi pentru a lupta împotriva Chişinăului, ei şi-au părăsit casele, au trecut Nistrul şi-au luptat pentru o Republică Moldovă integră. Cei care au rămas în viaţă şi-au revăzut familiile abia peste câteva luni, iar persecuţiile şi intimidările din partea secesioniştilor nu contenesc nici astăzi. Cu toate acestea, ei spun că n-au regretat nici pentru o clipă lunile petrecute în tranşee, chiar dacă statul Republica Moldova, pentru simbolurile căruia au luptat, i-a dat uitării.
Deși se părea că problemele lor se vor sfârși odată cu războiul, nu a fost să fie așa. Unii dintre ei nu pot obține nici cei 100 de lei care-i poate oferi statul pentru participarea în conflictul armat din cauza legitimației care nu mai este valabilă, iar pentru a primi una nouă au nevoie de un număr mare de acte.
După mai bine de douăzeci de ani, cu o nouă administrație la Tiraspol, ei sunt persecutați și astăzi.
În războiul pentru din 1992 au participat aproximativ 30 de mii de polițiști și voluntari moldoveni, dintre care circa 300 şi-au pierdut viaţa, iar alți 3500 au fost răniți și mutilați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu